Odoberajte zdarma naše články emailom, nech vám nič dôležité neutečie:
Dnes je Sobota - 23. jún 2018
Meniny má Sidónia
Iné

Dni Česko-Moravskej Kuchyne

Príďte ochutnať pravé Česko-Moravské dobroty do príjemných prostredí reštaurácie Via Magna.

udalosť sa už konala

Základom českej kuchyne je ľudová kuchyňa a suroviny, ktoré sa vypestovali doma. Každý kraj, dokonca každá dedina, má svoje zvyky, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. A tak sa aj dnes stretávame s typickými jedlami na púti, na jarmoku, na Veľkú noc, pri stavaní májov, počas zabíjačky, na Vianoce i na oslavy Nového roka.


Často sa stretávame s pojmom moravská kuchyňa. Z literatúry sa dozvedáme, že moravská kuchyňa je termín viac-menej nepresný. Vo väčšine prípadov sú recepty podobné alebo rovnaké, líšia sa iba názvom. Napríklad placky – stryky, názov je z Valašska, ale podobné placky pod názvom gorole a kucmoch sa pripravujú aj v ostatných regiónoch. Napriek tomu niektoré tradičné jedla dostali prívlastky „moravské“, ako moravské údené mäso, moravský vrabec, a tak sú vo všeobecnosti považované za typicky moravské jedlá.


Moravská kuchyňa sa prelína s českou, slovenskou a na Ostravsku cítiť vplyv poľskej kuchyne. Kapusta je zelenina obľúbená vo všetkých krajoch. Všade sa však pripravuje trochu inak. Česká kapusta je suchšia. Moravská je redšia, zahustená strúhaným syrom alebo zemiakom.


Počas dní Česko Moravskej kuchyne vo Via Magne máte možnosť ochutnať z tradičných jedál, ktoré už všetci dobre poznáme. K vynikajúcim jedlám ponúkame aj POCTIVÉ PIVÁ.